Никотинови дъвки са новата опасна мода сред учениците. Изглеждат като малки

...
Никотинови дъвки са новата опасна мода сред учениците. Изглеждат като малки
Коментари Харесай

Опасна нова мода сред учениците

Никотинови " дъвки " са новата рискова мода измежду учениците.  " Изглеждат като дребни дъвки, само че с нездравословно влияние за всеки подрастващ. Забранени за продажба за лица под 18 години. Въпреки това елементарно налични за всеки възпитаник ". За това сигнализира ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на 119 учебно заведение в столицата Диян Стаматов в своя Фейсбук профил. По думите му след лятната вълна на " райския газ ", новата " фешън " наклонност е със същата рискова мощ.

Той е разгласил в профила си и фотография на въпросните дъвки, които в интернет се популяризират като никотинови паучове, които били новият  " най-модерен метод за приемане на никотин ". Те съставляват дребни бели пакетчета, съдържащи синтетични нишки, наситени с никотин и различни аромати. В уеб страниците за продажбата им е разказано и по какъв начин се използват - не се дъвчат или гълтам, а се поставят под горната джука, като по този метод никотинът и ароматите се всмукват по-пълно от лигавицата през венеца.

Макар да се популяризират като съдържащи медицински клас никотин (без тютюн), категорично е написано, че те не се предлагат за непушачи, за лица под 18 година, за бременни, хора със сърдечни заболявания и тъй наречените Смята се, че съставките им може да окажат редица химични и отровни вреди върху целия организъм, даже да бъдат канцерогенни.

Въпросните " дъвки " са неразрешени за продажба за лица под 18 година, само че все пак могат да се купят от всеки младеж от всяка будка за цигари, разказва Стаматов. " В България на всички места се продават без проблем цигари, електронни цигари, никотинови " дъвки "...всичко. На деца и възпитаници, без никакъв надзор ", възмущава се той. Според него не децата са отговорни, че елементарно им се продават сходни субстанции, а търговците, които " за дребна облага са способни на всичко ".

Отговорност за него носят обаче и родителите, " които дават парите " и множеството от които вероятно дори не са чували за новите никотинови дъвки.  " Това обаче не лишава тяхната отговорност и нужда от сериозен домакински надзор. Родителският разговор, всеки ден е извънредно скъп. И чак тогава идва учебното заведение! ", споделя той. По думите му понеже всичко се случва в и към учебно заведение, всеки би търсил виновност и отговорност точно в него. " А знае ли някой, че действително учебното заведение НИЩО не може да направи! Нищо! По редица аргументи! Контролът на комерсиалните обекти е значим! А той е занижен до степен на мърлевщина ", споделя Стаматов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР